Studeren en relaxen - Reisverslag uit Beijing, China van Agnes - WaarBenJij.nu Studeren en relaxen - Reisverslag uit Beijing, China van Agnes - WaarBenJij.nu

Studeren en relaxen

Door: Agnes

Blijf op de hoogte en volg Agnes

28 September 2008 | China, Beijing

Zondagochtend. Daglicht schijnt door mijn matglazen ramen zonder gordijnen. Ik hoor hoe er een thermoskan heet water voor mijn deur gezet wordt en dat de klapraampjes opengemaakt worden zodat frisse lucht mijn kamer instroomt. Net als ik mijn hoofd weer onder de dekens wil stoppen en nog even verder wil slapen (uiteindelijk is het pas half 7), roept mijn buurman op volle geluidssterkte “Fu Wu Yuan ! Fu Wu Yuan!”. Door de beslotenheid van de binnenplaats klinkt het ook nog tien keer zo hard... Inmiddels weet ik dat dat zoveel betekent als “Bediende”. Dit kan een kelner in een restaurant zijn maar ook de medewerkers in een hotel of in een winkel kun je met deze term aanspreken. Een heel breed begrip dus dit ‘Fu Wu Yuan”. En het best spreek je dit heel hard en gebiedend uit. Aardig zijn tegen bedienend personeel is hier absoluut uit den boze. Schiet het eten niet op naar je zin, dan laat je dit heel expressief merken. Is de bestelling verkeerd doorgekomen dan is de Chinese uitdrukking voor “dit is niet wat ik besteld heb” letterlijk vertaald “ben je doof of wat?”.

Kortom, de meisjes en jongens in de bediening hebben het hier niet makkelijk. Maar duidelijkheid schijnt de enige manier te zijn om met Chinees personeel om te gaan. Zo gaat het ook met onze Chinese leraren. Na elke les van een van de Chinese docenten wil Monique precies weten wat we geleerd hebben en hoe we de les ervaren hebben. Als naar haar idee teveel nadruk gelegd is op een bepaald onderwerp of iets overgeslagen is, dan wordt gelijk de betreffende docent op het matje geroepen en verteld dat hij zich aan de lesstof moet houden en niet zijn eigen plan mag trekken.

Over lesstof gesproken, na het plaatsen van dit berichtje, ga ik even naar het park van de Tempel van de Zon om even goed de lesstof voor morgen door te nemen want blijven herhalen is zo belangrijk.

Volgende week gaan we ons wat meer orienteren op het vrijwilligerswerk. In principe zal ik werkzaam zijn in het HuiLing tehuis voor verstandelijk gehandicapten en daarnaast zal ik Engelse les gaan geven. Echter, er zijn meerdere projecten in en buiten Beijing en ik zou graag bij alle projecten een kijkje gaan nemen (bijvoorbeeld de school voor kinderen van wie de ouders in de gevangenis zitten, de roofvogelopvang en het dierenasiel net buiten de stad).

Ik zal ook nog wat fotootjes plaatsen van mijn dagelijks leven hier: fietsen, sightseeing en drankjes drinken. Enorm intensief allemaal..;-)

Fijne zondag nog!

X
Agnes

• 28 September 2008 - 19:59

Daantje:

He Ag,

Wat zielig voor die mensen in de bediening! Ze doen altijd zo vreselijk hun best. Soms op het genante af... Kunnen ze hier in dat lompe Europa nog wat van leren! De foto's die je bij het bericht geplaatst hebt zien er weer goed uit. Cool dat je daar gewoon lekker op je fietsje een beetje kan sightseen...

Zag op de wereldklok dat jij op dit moment lekker ligt te tukken en dat je over een paar uurtjes weer op bent. Dan ben ik nog midden in m'n schoonheidsslaapje... ;)

Zet 'm weer op van de week!

Liefs en een kus Daantje

• 29 September 2008 - 05:53

Yvetje:

He moppie,

Geweldig om te zien wat je allemaal meemaakt, en je bent er pas een weekje! Super dat Guido volgende week komt, heerlijk om dan ook even samen tijd door te brengen ver weg van NL. Verheug me al op weekendje weg in december, en dan moeten we het ook maar eens hebben over maandje Mexico...ik wil ook zo'n mooie ervaring meemaken! Maar als ik het jou dan allemaal vertel, schrijf jij dan de mooie stukjes, want die creativiteit is niet aan mij besteed. Mis je boel. Knuf, Ief

• 04 Oktober 2008 - 14:32

Ma:

lieve agnes, je verslag aandachtig gelezen.erg leuk ,wat je daar allemaal mmemaakt.kijk wel uit met de melkproducten,hier haalt china de krant nog steeds,want het breidt zich uit,o,a. cadburry chocolade,en friesland food products.fido is onder hevig gromprotest ingeent tegen enge ziektes,en de katten vieren dierendag met het aandragen van muizen.met mij gaat alles goed,heb nu een duitse huisschilder,een zij uit osnabruck van 50.ze heeft het raam boven de voordeur geschilderd,eng gedoe op de ladder,maar zij had er geen moeite mee.ik kook en was voor hhar,gesloten beurzenstelsel..mijn hartelijke groeten,en tot schrijfs,ook groeten aan guido,ook namens de poezen enfido.ma.