Amazing Beijing - Reisverslag uit Beijing, China van Agnes - WaarBenJij.nu Amazing Beijing - Reisverslag uit Beijing, China van Agnes - WaarBenJij.nu

Amazing Beijing

Door: Agnes

Blijf op de hoogte en volg Agnes

22 September 2008 | China, Beijing

Dat ik geen vertrekker ben, staat nu wel vast. Ik ben wel een aankomer. Absoluut. Maar vertrekken kost me altijd de grootste moeite. Of het nu voor korte of langere tijd is, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit al moet ik wel zeggen dat het me deze keer extra moeite kostte.

Het begint al met al de “laatste keren” de afgelopen week. Laatste dagje op het werk, laatste keer vrienden en familie zien, laatste telefoontjes, etc. Ik krijg zelfs cadeau’s..Superlief. En dan krijgt het hele vertrek natuurlijk wel een emotionele lading. En hoe enorm veel zin ook heb in het aankomen op de plaats van bestemming, het vertrek valt zwaar...

Na al die laatste keren is het tijd om de spullen in de koffer te doen, uiteraard moeten hier ook weer de nodige keuzes gemaakt worden. Als uiteindelijk de koffer dichtgesnoerd klaarstaat voor vertrek, zie ik altijd nog wel dingen liggen die eigenlijk “ook wel handig geweest zouden zijn”. Ook een kwestie van de deur achter je dichttrekken en gaan. Als je eenmaal weg bent, mis je al die spullen niet meer. Maar dat hoort ook bij het eeuwige dilemma van de moeilijke vertrekker.

Op Schiphol toch een paar tranen als dan echt het moment van afscheid daar is. Eenmaal door de douane gaat het al beter, eigenlijk ben je hier al een beetje weg uit Nederland lijkt het altijd wel. Het boarden gaat soepel en snel en ik heb een prima plaatsje in de Boeing 777 van China Southern en voor ik het weet landen we, met een stevige klap, op Beijing Capital Airport.

Vanaf nu is het hoofdstuk Vertrek definitief afgesloten en zijn we aangekomen bij Aankomst.

De immigratieprocedure verloopt snel maar toch staat het zweet in mijn handen als ik mezelf met paspoort moet melden bij de hoge balie en de Chinese ambtenaar me streng en onderzoekend aankijkt. Er zal toch hopelijk niks mis zijn met het visum? Maar gelukkig, na een stevige klap op zijn stempel, gebaart hij me dat ik door mag lopen met mijn paspoort. Ik ben officieel in China!!

Met verward haar en slaapogen sta ik bij de bagageband te wachten op mijn koffer. Na wat gesleep en gezeul met de bagage en de eerste Chinese yuans gepind te hebben, zit ik dan heerlijk achterin de taxi naar mijn hotel. Raampje een klein beetje open zodat ik alle geuren en geluiden goed op me in kan laten werken. De chauffeur heeft een onvervalsd Chinees tempo, zodra het kan sjeest hij met een rotvaart door de straten.Zodra de taxi bij het Tiananmenplein is en het grote portret van Mao in beeld komt samen met de grote rode poorten van de Verboden Stad, valt mijn mond even open. Het is zo magisch om hier te rijden. Zo’n andere wereld. En ook zo anders dan 3 jaar geleden. Er staan overal opeens enorme rijen met bomen en er is heel veel groen.

De taxi manoevreert door de nauwe straatjes van een echte Hutong, hier ligt de accomodatie. Het is echt een plaatje om te zien. Van binnen is het (typisch, zoals met veel dingen hier) duidelijk dringend aan een opknapbeurt toe maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb een kamer en een badkamer voor mezelf en er komt ook nog warm water uit de kraan, wat wil ik nog meer?

Monique, de lerares Chinees en eigenaresse van China Inside is me op komen halen en samen met haar koop ik gauw een SIM-kaart voor mijn mobiel (erg handig als je hier Chinees spreekt, ik zou het zaakje waar zij dat even in rap chinees regelt niet eens herkend hebben als een zaakje waar je SIM-kaarten zou kunnen kopen!). Helaas is inmiddels ook de hemel opengebroken en de regen komt met bakken uit de luchtvallen. De straten staan binnen mum van tijd helemaal blank en oversteken wordt flink door het water waden. Samen met Dave en Paul lopen we door de straten en Monique wijst ons even gauw op een paar dingen die wel handig zijn, zoals een bakkertje, bank en een draadloos internet theehuisje waar je onder het genot van een kopje heerlijke thee in een relaxte sfeer met je eigen laptop op internet kunt.

Met zijn vieren gaan we gezellig eten en we praten wat af over China en alle gebruiken. Het is echt heel gezellig. Wat een ontzettend leuk en warm welkom!

Vandaag werden we om half 9 verwacht in de leslocatie een de overkant van de straat van ons hostel. Na eerst even gauw een kipsandwich (tenminste, daar leek het op) en wat jus d'orange gekocht te hebben, steken we de drukke straat over en zijn we op de schitterende leslocatie. Dit was vroeger het paleis van een prinses. En dat is te zien! Af en toe worden de ruimtes ook als hotelkamer gebruikt voor officials. De ruimte waar wij Chinese les krijgen, wordt dan ook gauw nog even ontdaan van een bed en er wordt druk gesleept met schoolbord en tafels. Het is wel echt een superlocatie. Vandaag is Monique onze lerares (morgen krijgen we een Chinese leraar) en we gaan snel aan de slag met de eerste oefeningen. De nadruk ligt vooral op de uitspraak..en dat is nog lang niet makkelijk met al die verschillende toonhoogten.

Vanavond gaan we weer met zijn allen eten en dan zullen we door Monique wel uitgedaagd gaan worden om een en ander in praktijk te brengen!

Lang verhaal...maar dat komt ook omdat ik het hier al zo ontzettend naar mijn zin heb en dan is het moeilijk kort van stof te zijn..

Hopelijk gaat in Nederland ook alles goed, ik hoop ook gauw weer wat van jullie te horen.

Heel veel groetjes vanuit geweldig en verbazingwekkend Beijing!

X
Agnes

• 22 September 2008 - 08:52

Yvetje:

He knuf,

Super te horen dat je een warm welkom hebt gehad. En inmiddels al de eerste lesdag erop, echt kans om even tot rust te komen zat er niet in dus, maar ja, wel de ideale manier om helemaal alles eigen te maken. Verheug me op al je ervaringen, want tja hier in NL is alles eigenlijk elke dag hetzelfde (werken, werken werken) Dikke Knuf, Ief

• 22 September 2008 - 09:05

Chris:

heeej you,

nou ben je eindelijk aangekomen:-) kijk zo snel gaat ook alles weer. Wel erg interessant om het te lezen, ben benieuwd wat nog alles komt. En je hebt ook een goede vlucht gehad haha. (belangrijk) ;-)Ik wens je wat, knuvel uit zoetermeer van ons!Chris en the family

• 22 September 2008 - 09:06

Lianne:

Lieve Agnes,

wat fijn om vandaag al zo'n mooi en lang verhaal over jou heenreis te lezen !!
    Had toch best moeite met afscheid van jou te nemen afgelopen donderdag.
    Nog heel erg bedankt he voor het mooie boekje met geweldige teksten.
    Het ligt op mijn nachtkastje, kan ik toch iedere keer aan je denken als ik het zie liggen !!
    Fijn dat je zo'n warm welkom hebt gehad en heerlijk dat je het al zo naar je zin hebt.
    Ik kijk uit naar je verdere verhalen en geniet van je verblijf daar. Tot mails , dikke knuffel van Lianne xXx

• 22 September 2008 - 10:51

Eveline:

Hey zussie
    Leuk al zo snel een verhaaltje....ziet er allemaal sprookjesachtig uit....jammer dat er ook hard gewerkt moet worden...hahahaha..
    En hier weer maandag..nieuwe werkweek..en verder nog geen nieuws....tenminste niets interessants....
    Veel plezier!
    X Eef

• 22 September 2008 - 12:04

Edith:

Ni hao,

Leuk hoor om weer in die hele andere wereld te zijn. Zo zit je in Afrika en zo weer in Azie, van het ene avontuur in het andere. Ben benieuwd hoe het zal gaan met Chinees leren.

Veel plezier komende tijd !

Edith

• 22 September 2008 - 16:02

Miya:

Gohhh nu ben ik pas echt jaloers hoor ik lees met spannng al je verhalen

nou xie xie voor het schrijven

• 22 September 2008 - 16:27

Madelon:

Wat een leuk verhaal! Heerlijk om Nederland even achter je te kunnen laten! Anne en Stijn waren erg verbaasd over het aantal landen waar jij al bent geweest (zie de vlaggen op deze site!). Anne wil jou vragen of je al een Panda hebt gezien. Als je er een keer eentje tegen komt geef hem dan maar een grote knuffel van haar! Veel plezier daar! Groeten Madelon

• 23 September 2008 - 05:11

Erik:

Hoi Agnes,
    Helemaal vergeten je nog even een prettige vakantie te wensen...bij deze dan nog maar even!
    Tjonge, wat een verhaal al gelijk en je bent nog maar net aan!? Hmm, volgens mij moet je stoppen met het secretaressewerk en full time schrijfster worden, reisverhalen natuurlijk!;-) Wist niet dat je al eens eerder in China geweest was, niet dat het me verbaasd natuurlijk...maar dat was toen natuurlijk louter toeristisch en nu 'moet' er ook gewerkt worden... Ben dan wel heel erg benieuwd om jou eens Chinees te horen spreken en of het je een beetje mee gaat vallen om de taal machtig te worden. Ik zit nu achter mijn pc-tje bij Jacobs en jij schrijft je verhalen uit een Chinees internetcafeetje...dat is wel even wat anders, grappig idee hoor! :-)
    Leuk om je avontuur te volgen en een paar woordjes Chinees wil ik dan toch zeker nog wel eens van je leren, want verder dan het overbekende 'ni hao' (was ooit een Teleac cursus...) kom ik ook niet! Foto's zien er ook leuk uit, jij gaat volgens mij ook graag op de foto...dus fotomodel zou ook nog kunnen ;-) Ik heb vanaf morgen dan lekker even 16 dagen vrij en krijg mijn vriendin uit Oostenrijk 2 weekjes op visite.
    Ga dan vanaf morgen proberen een last-minute te scoren...zal wel lukken, maar China zit er niet in...
    Nou ik ga dan nog maar even hard aan het werk, je kent dat wel zo'n laatste dag...uiteindelijk altijd weer tijd tekort!
    Succes met de Chinese les
    en nog heel veel plezier daar in die sprookjesachtige omgeving (les in een paleis...ja, dat past wel bij jou!;-), groetjes, knuffie,X

• 23 September 2008 - 19:30

Marjolein:

Hallo,

Wat gaat dat toch snel zeg. Zo zaten we nog aan de thee achter ons bureau en nu zit je aan de andere kant vd wereld.

Maar het is mij dus eindelijk gelukt op je site te komen. Goed om te lezen dat het welkom warm was. En ach ja, afscheid nemen is idd nooit leuk. Maar dat hoeft nu voorlopig ook niet.

Mijn weekendje Nijmegen was erg leuk. We hadden mooi weer en e activiteiten waren erg leuk. Zaterdagavond genoten van een heerlijke cocktail en daarna nog de nodige wijntjes. Niet echt bij kunnen slapen.

Nou geniet ze daar......

Marjolein

• 24 September 2008 - 11:50

Maurice:

brr ... krijg gewoon weer kippenvel na het lezen van jou avonturen... echt super..... Nu beleef ik het een keer van de andere kant, maar good old memories are coming back! Ga je verhalen zeker volgen. Veel plezier en geniet van deze wereldse ervaring:)